De eenvoud, oprechtheid en verfijning van de Japanse keuken maken haar nog steeds tot een van de bekendste internationale keukens. De gerechten worden meestal in hapklare brokken gepresenteerd, waarbij elke hap het vlees, de rijst, de groenten en zelfs het fruit bevat. Deze worden zo zorgvuldig bereid dat de bereiding en presentatie van het voedsel een kunst op zich zijn!
Maar voor mensen die voor het eerst in een Japans restaurant zoals Benihana gaan eten, kunnen de grote verschillen tussen de westerse en de Japanse eetstijl intimiderend zijn. Zelfs het gebruik van eetstokjes voor de eerste keer kan een bron van verlegenheid zijn, hoe grappig het achteraf ook mag zijn.
Gelukkig is er niets om bang voor te zijn! Zelfs onwetende eters kunnen met volle teugen van Japans eten genieten, maar de truc is om jezelf te informeren over de unieke kenmerken. Laten we hier beginnen.
1. Het heeft meer regels over eten
In tegenstelling tot de typische Amerikaanse fast-food waar bijna alles mogelijk is, zijn Japanse restaurants er juist op gebrand dat hun gasten de tafeletiquette in acht nemen, vooral als het om het gebruik van eetstokjes gaat. Ja, het slurpen van soep en noedelgerechten wordt aangemoedigd omdat het een teken is dat je van het eten geniet – tenzij de soep rijst bevat, in welk geval je het slurpen moet vermijden.
Nee, laat de eetstokjes niet tegen elkaar aanlopen, want dat is een onbeleefd gebaar. Dit geldt ook als u ze in een kom rijst steekt en ze over uw kom noedels of rijst legt. U moet ook de bijgeleverde eetstokjesstandaard gebruiken – en als die er niet is, maak dan een tentje met het papier van de eetstokjeswikkel en laat de punten van uw eetstokjes daarop rusten.
2. Het is een vetarme keuken
De Japanse chef-koks hebben de kunst en wetenschap van vetarm eten geperfectioneerd, wat deels de populariteit van deze keuken in het gewichtsbewuste Westen verklaart. De nadruk op groenten, vis en rijst met weinig tot geen vet (d.w.z. olie) is daar een deel van de reden voor, evenals de kleinere porties.
Maar dat betekent niet dat de Japanse keuken geen vetrijke gerechten bevat, vooral in moderne Japanse restaurants. Groentetempura, tempura van garnalen, tonkatsu, oyako domburi en chawan mushi kun je beter overslaan vanwege het hogere vetgehalte. Gezondere gerechten zijn gestoomde groenten, gegrilde garnalen, nabemono (eenpansgerechten), sukiyaki, sumashi wan, en shabu-shabu.
3. Het is geen vegetarische droom
De nadruk op groenten, van komkommers tot zeewier, maakt van de Japanse keuken een favoriet onder vegetariërs. Maar hoe ironisch het ook lijkt, volledig vegetarisch eten is niet zo makkelijk te vinden!
De meeste gerechten zijn gepeperd met bonitovlokken, gekookt in vis- of vleesbouillon, en gemaakt met zeevruchten van vis tot garnalen, octopus en mollusks. Maar als u deze niet-vegetarische gerechten over het hoofd kunt zien, zult u genieten van de unieke smaken van de Japanse keuken. U kunt bijvoorbeeld de bonitovlokken verwijderen of de kok vragen een vegetarisch gerecht te bereiden.
4. Het is eten in overvloed
In vergelijking met de grote porties Amerikaans eten, zoals hamburgers met hun bijgerechten, lijken de porties Japans eten piepklein. Maar als je bedenkt dat een typische Japanse maaltijd uit meerdere gangen bestaat, voel je je misschien te vol om nog een hap te nemen.
Inderdaad, u moet kaiseki, de traditionele Japanse maaltijd in kleine porties, niet onderschatten! U zult verbaasd zijn dat de combinatie van koolhydraatrijke rijst- en noedelgerechten met hun vlees-, vis- en groentevullingen uw buik meerdere uren zal vullen. In feite wordt Japans eten beschouwd als een uitstekende keuze voor gezonde snacks en maaltijden voor actieve mensen.
5. Het focust op eenvoud en oprechtheid
De integriteit van de ingrediënten wordt zo gerespecteerd dat Japanse koks het voedsel zo min mogelijk manipuleren. De eenvoud van het voedselbereidingsproces resulteert in gerechten met verse smaken, levendige kleuren en interessante texturen.
6. Er wordt niet zoveel gebruik gemaakt van olie, peper en knoflook
Veel van de gerechten worden rauw gegeten, maar ook gekookt of geschroeid, meestal met zo weinig mogelijk kruiden. De beroemde umami-smaak, het rijke smaakprofiel waar Japans eten bekend om staat, komt van een paar geselecteerde ingrediënten waaronder bonitovlokken en bouillon, sojasaus en miso. De gebruikelijke westerse kruiden zoals pepers en knoflook zijn niet gebruikelijk in de keuken.
7. Het maakt gebruik van specerijen voor variatie
Diners kunnen ook hun eten aanpassen tot een bepaald voedsel. Uw tafel zal meestal citrusvruchten, wasabi, miso, sojasaus en augurken hebben, evenals lichte dipsauzen voor uw gebruik. U kunt uw eten dippen in deze specerijen om de smaken van uw eten te verbeteren volgens uw eigen persoonlijke voorkeuren, zoals dippen in wasabi voor meer warmte.
8. De keuze in gerechten heeft betekenis
Zelfs Japanse restaurants met een fast-food concept of een lopende band proces biedt borden voor hun eten. Op zijn minst zult u het leuk vinden om uit echte borden te eten in plaats van de piepschuimen en papieren borden.
Maar er is nog een charmant aspect van de Japanse keuken – de gebruikte borden hebben een betekenis en er wordt van je verwacht dat je er naar vraagt, misschien zelfs kort hun ontwerp en geschiedenis bespreekt. Japanse koks kiezen de borden en schalen op basis van de gerechten die worden geserveerd en het seizoen, waardoor uw eetervaring een ander niveau van belang krijgt.
En als u in een Japans restaurant bent, vergeet dan niet om de chef, indien mogelijk, te complimenteren met het eten dat u lekker vond! Het is een van de beste beloningen voor hun harde werk.