De Japanse keuken is populair over de hele wereld en werd in 2003 door UNESCO opgenomen in de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Restaurants uit de Japanse keuken zijn wijdverspreid in veel toonaangevende landen ter wereld. Smakelijk en gezond eten, een grote verscheidenheid aan zeevruchten en de beschikbaarheid van exquise gerechten tegen betaalbare prijzen (ramen en curryrijst) zijn de eerste dingen die mensen associëren met de Japanse keuken. Een extra ingrediënt in de producten is de daoshi bouillon, die een speciale smaak en aroma geeft.
Het hoogtepunt van de Japanse keuken is natuurlijk sushi en rollen, lees in dit artikel over de bereiding en hun verschillen.
Samenstelling van rollen en sushi
De belangrijkste ingrediënten voor sushi en rollen
- nori (zeewier);
- Speciale rijst (ronde rijst);
- Sojasaus (benadrukt de smaak van het gerecht);
- Rijstazijn om alle ingrediënten aan elkaar te “lijmen”.
Bovenstaande zijn de basiselementen zonder welke het onmogelijk is om beide gerechten te bereiden. De vulling hangt alleen af van de wensen van de consument:
- Zeevruchten (rode kaviaar, paling, mosselen, garnalen, enz.)
- Groenten (komkommer, avocado, tomaat, shiitake champignons);
- kaas (tofu, feta, Philadelphia).
Sushi heeft meer vis en zeevruchten, en rollen hebben meer rijst. Voor sushi worden meer delicatesseproducten gebruikt, namelijk zalm, paling, tonijn, octopus, zalm en garnalen. Voor rollen kan de set breder en gevarieerder zijn.
Kookproces
Bij het koken van snacks wordt een beperkt profiel van koks gebruikt – sushichefs. Specialisten kennen het verschil tussen deze twee soorten snacks en bereiden ze perfect. Natuurlijk kun je ze ook thuis bereiden, maar dan heb je bepaalde vaardigheden nodig.
Voordat je gaat koken, moet je de ingrediënten van tevoren klaarmaken:
- Kook rijst 20 minuten in een stoompan. Verhouding: 1 kopje (190-285 g). De rijst moet een beetje kleverig zijn, maar niet te gaar.
- Verwarm azijn, suiker en zout in een kleine steelpan. Voeg 2,5 eetlepels (37 ml) rijstazijn, ½ eetlepel kristalsuiker en ½ theelepel zout toe aan de pan en kook op laag vuur, af en toe roerend.
- Voeg het kruidenmengsel toe aan de gekookte rijst en laat het afkoelen.
- Snijd de ingrediënten in kleine stukjes.
Bevochtig regelmatig uw handpalmen zodat alle ingrediënten aan elkaar plakken.
Een korte instructie voor het bereiden van sushi: vorm van kleefrijst, gekookt met een speciale technologie, langwerpige staafjes en leg de vis erop.
Rollen worden gemaakt met een matje of “mikasu” – een klein matje van 25×25 cm, bestaande uit bamboestokjes verbonden door katoendraad. Ze worden gebruikt om de vorm te vormen. Eerst leggen ze een strook nori, verspreiden de gekookte rijst over het zeewier, dan de vulling en rollen het voorzichtig op met behulp van de bamboemat. Daarna wordt het in gelijke plakjes gesneden om de textuur niet te beschadigen. Je kunt ook zonder het matje sushi maken als je de vaardigheden hebt. De lagen voor dit voorgerecht zijn
- rijst;
- plakjes vis en plakjes avocado;
- Smeer er wasabi op;
- Bevochtig met water, wikkel in een rol en snijd in plakjes.
Sushi is er alleen in koude vorm. Er zijn twee soorten rollen: warm en koud, en ze worden belegd met wasabi, ingemaakte gember, soja- of knoflooksaus.
Een tempura rol is een gerecht van rijst aan de buitenkant van een nori vel, met tempura gefrituurde garnalen samen met groenten zoals avocado en komkommer.
De smaak en textuur van sushi en rollen
Er is een verschil in vorm en vulling tussen de gerechten. Sushi is ovaal en ziet eruit als een rijstcake met een stukje vis. Rolls zijn platter van textuur en meer gevuld.
De smaken van de gerechten hangen af van de ingrediënten: sushi heeft bijvoorbeeld meer rijst en rollen hebben meer zeevruchten. Licht, sappig en mals – snacks kunnen een snelle snack zijn.
Wat zijn de belangrijkste verschillen?
Sushi is een traditioneel gerecht uit de Japanse keuken. En rollen zijn de varianten ervan. Sushi-eters en fans van deze keuken zullen de verschillen meteen zien:
- De ingrediënten en het bereidingsproces. Bij sushi is het verplicht om zeevruchten als vulling toe te voegen, terwijl je bij rollen kunt experimenteren: voeg bijvoorbeeld kaas toe aan vis, groenten of vervang het door vlees.
- Uiterlijk. Sushi is een lange rijstcake met een netjes geplaatst stukje vis erop, vastgebonden met een reep nori (zeewier), terwijl de andere snack meer weg heeft van een minirool.
- Serveerwijze. Sushi wordt direct na bereiding geserveerd zodat de volle smaak naar voren komt. Rolletjes worden voor het serveren in de koelkast bewaard zodat ze later gemakkelijker in stukjes kunnen worden gesneden (tenzij we het natuurlijk over een warm voorgerecht hebben).
- Kosten. Sushi wordt apart verkocht. Rolls zijn in porties van 5-6 stukjes, dus klanten moeten het menu goed lezen om niet te veel te bestellen.
Het eten wordt geserveerd op platte borden met sojasaus en wasabi.
Het voorgerecht wordt gegeten met speciale houten stokjes die hashi worden genoemd. Het is niet gebruikelijk in de Japanse cultuur om stokjes in het eten te steken. Het wordt beschouwd als een slechte vorm omdat het lijkt op eerbiedstokjes die aan dode familieleden worden gegeven.
De calorieën in snacks zijn vrij laag en kunnen worden berekend aan de hand van de hoeveelheid ingrediënten.